Terug naar Mogadishu – Nuruddin Farah

Na twintig jaar te zijn weggeweest uit zijn vaderland keert Jeebleh terug naar Mogadishu, de grootste stad in Somalië. Hij wil een graf bouwen voor zijn inmiddels overleden moeder. Ook helpt hij zijn jeugdvriend zoeken naar diens vermiste dochter Raasta en haar vriendinnetje Makka. Hij komt aan in een land in oorlog en raakt binnen de kortste keren in levensbedreigende situaties verzeild. Mogadishu is zijn thuis niet meer en de omgang met mensen verschilt erg van de sociale omgang in New York waar hij intussen aan gewend is. De realisatie van zijn voorgenomen plannen heeft dan ook meer om het lijf dan hij aanvankelijk dacht.

Nuruddin Farah (1945) debuteerde in 1967 met een kort verhaal in het Somalisc. Daarna schreef hij alleen nog in de Engelse taal. Met zijn eerste roman, (die overigens niet vertaald is) From a Crooked Rib (1970), verwierf hij  internationale bekendheid. Tijdens een tour door Europa – na de publicatie van Een naakte naald (1976) – was Farah gewaarschuwd dat de Somalische overheid van plan was hem te arresteren om de inhoud van dit boek.

In plaats van terug te keren met in het vooruitzicht een gevangenisstraf, koos Farah voor een zichzelf opgelegde ballingschap dat tweeëntwintig jaar zou duren. In 1996 bezocht hij Somalië, net als de hoofdfiguur uit Terug naar Mogadishu, voor het eerst na meer dan twintig jaar.

Nuruddin Farah  schrijft met een doel, zo zegt hij zelf : ‘Door erover te schrijven houdt ik mijn land levendig’.
Zijn romantrilogieën  Variaties op het thema van een Afrikaanse dictatuur (1980-1983) en Bloed in de Zon (1986-1999) vormen het hoofdbestand van zijn werk. Hoewel Variaties goed werd ontvangen in een aantal landen, was Farah’s beroemdste roman Maps (1986), het eerste deel van zijn Bloed in de zon trilogie en vertaald als, Kaarten bij De Geus. Kaarten wordt gezien als een liefdesgeschiedenis, Bildungsroman en geschiedschrijving ineen. Geheimen was zijn derde boek dat bij De Geus werd uitgegeven en is alleen nog te verkrijgen bij het antiquariaat. Kaarten is nog leverbaar bij De Geus.

Nuruddin Farah (1945) verwierf begin jaren tachtig wereldfaam met zijn trilogie over de dictatuur in Somalië. Hij moest uitwijken naar Nigeria en kon pas in 1996 terugkeren naar zijn vaderland. Farahs oeuvre is met vele prijzen bekroond en wereldwijd vertaald. In 1998 ontving Farah de Neustadt International Prize for Literature. Terug naar Mogadishu is zijn derde boek bij De Geus.

 

Terug naar Mogadishu

Nuruddin Farah
Vertaling: Hanneke Nutbey
Blz. 416
€ 21.90
Uitgeverij De Geus

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

24 november 2010

Niets intiemer dan een tekening

In deze boeiende historie laat de intieme ontmoeting tussen een oudere Amsterdamse schilder en de Deense Else lang op zich wachten. Eerst heeft De Moor nog het nodige te vertellen over het leven van de hoofdpersonen in de zeventiende eeuw. Mooie sfeerbeelden gebruikt ze daarbij van de oorlogsbodems in de haven ten tijde van de Republiek, de pest, die door de stad rondwaarde en bovendien komen we veel te weten over het wezen van de schilderkunst, namelijk over gebruik van het licht.

Lees meer