Themanummer De Gids: in 't Hart

Themanummer De Gids over Maarten ’t Hart

Een schrijversnummer maken over Maarten ’t Hart stond al lang op het verlanglijstje van de Gidsredactie. ’t Harts 65-jarige verjaardag was de directe aanleiding om haast te maken met plan.

Want, zoals de redactie dat zelf omschrijft: ‘…Maarten is een soort Gids in persoon, een auteur van een zo grote veelzijdigheid dat je hem best met een tijdschrift als het onze kunt vergelijken, waarin literatuur en politiek, natuurwetenschap en essayistiek, tijdskritiek en polemiek altijd zusterlijk naast elkaar gestaan hebben’.

Dit speciale themanummer begint met een groot interview met Maarten ’t Hart door Marjolein Pouw en bevat stukken over Maarten en muziek, het geloof, de liefde, vrouwen, dieren, eten, onrecht, Leiden; over Maarten als collega, als lievelingsschrijver; over zijn werk als verzamelobject en over zijn werk in vertaling en verfilming. Met medewerking van Maarten Asscher, Onno Blom, Maarten van Buuren, Elsbeth Etty, Maarten Frankenhuis, Aukje Holtrop, Ate de Jong, Mensje van Keulen, H.M. Kuitert, Willem Otterspeer, Marjolein Pouw, Bas van Putten, Rob Schouten, Gregor Seferens, Arie Storm, Aleid Truijens, Ingrid Wikén Bonde, Sylvia Witteman en Maarten ’t Hart zelf.

De Gids oktober-november 2009 In ’t Hart

www.literairtijdschrift-degids.nl

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 januari 2011

Maimonides
Recensie door Lodewijk Lasschuijt

 

In zijn voorwoord laat de schrijver van dit boek, Sherwin B. Nuland, duidelijk blijken dat het aanvankelijk helemaal niet zijn bedoeling was om in te gaan op de dringende verzoeken van zijn uitgever. Hij had zich, naar eigen zeggen ondergedompeld in de inktzwarte wateren van de maimonidiaanse literatuur en smeekte verlost te worden van een taak waarvoor hij naar zijn stellige overtuiging niet was toegerust.

Lees meer