Toen god een konijn was – Sarah Winman

Het debuut van de Engelse actrice Sarah Winman – over opgroeien in de jaren zeventig – werd haar tijdens Manuscripta door Jeroen Krabbé overhandigd. Krabbé en Winman speelden samen in de politieserie The Discovery of Heaven.

Het is in 1968 dat heel Parijs de straat opgaat. Het jaar dat Martin Luther King neergeschoten wordt om een droom. Het jaar dat Eleanor Maud Portman, de romanpersonage uit Toen God een konijn was, wordt geboren.
Het wereldbeeld van de jonge Eleanor wordt gevormd door de mensen om haar heen: haar liefhebbende maar hinderlijk afwezige ouders; een beste vriendin die altijd naar patat ruikt; een lesbische tante die filmster is, een oude joodse buurman die het niet zo nauw neemt met de waarheid; een bejaarde dandy die al dansend haar leven in komt, meteen gevolgd door een Shirley Bassey-imitator, en, natuurlijk, een konijn dat god heet. In een kindertijd die even gewoon  is als buitengewoon, is haar enige constante haar oudere broer Joe. Twintig jaar later zijn Elly en Joe volwassen en nog net zo close als ze in hun kindertijd al waren. Totdat op een zonnige ochtend een wereldschokkende gebeurtenis hun band voor altijd dreigt te verbreken.

Toen god een konijn was is een roman over een over vriendschap en familie, triomf en tragedie en alles daartussenin. Maar bovenal is het een roman over de liefde in al haar vormen.

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

30 november 2010

Recensie door: Karel Wasch
Recensie door Karel Wasch

Een roman over de mateloze levensdrift van een jonge vader en de gevolgen voor zijn gezin. Ergens lijkt het boek iets op het succesboek van Kluun (Komt een vrouw bij de dokter).

Robert Borghart heeft een goede baan, een fijn gezin en een veilige toekomst. Maar het is voor hem niet genoeg. Op een dag ontwaakt hij zwaar gehavend en met geheugenverlies in het ziekenhuis. Wat ging er mis?
We komen achter de waarheid, achter de ruwe en onluisterende werkelijkheid.

Lees meer