Agenda

Tollensprijs voor Paulien Cornelisse

Voor haar succesvolle boek Taal is zeg maar echt mijn ding en voor haar overige verdiensten voor de Nederlandse taal, krijgt Paulien Cornelisse de Tollensprijs 2010.

De Tollensprijs is de oudste letterkundige prijs van Nederland, vernoemd naar de dichter Hendrik Tollens (1780-1856). Hij wordt om de vijf jaar toegekend aan een schrijver die in de vijf voorafgaande jaren volgens de jury een opmerkelijke literaire prestatie leverde.
De Tollensprijs werd voor het eerst uitgereikt in 1902. Tot de gelauwerden behoren onder anderen Lodewijk van Deyssel, Louis Couperus, Arthur van Schendel, Anton Koolhaas, Belcampo, Marten Toonder en Jules Deelder.

‘Tollens was een 19e-eeuwse dichter met een grote populariteit, die de mensen wist te treffen door zijn toegankelijke en melodieuze taal, zonder dat hij daarbij populistisch werd. Dit alles herkennen we bij Paulien Cornelisse,’ aldus jurylid Marita Mathijsen, hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde.

De uitreiking van de prijs, die bestaat uit een bedrag van 1.500 euro en een penning, zal op zaterdagavond 13 november plaatsvinden in de Openbare Bibliotheek van Rotterdam.
In het voorjaar van 2010 vond de Tollensmanifestatie plaats in Rotterdam, een samenwerking tussen het Tollensfonds, De Centrale Bibliotheek, het Tollensmuseum in Rijswijk, het Rotterdams Mannenkoor, het Dunya Festival en Poetry International. Op de geboortedag van Tollens, 24 september 2010, wordt er een symposium aan hem gewijd in de Centrale Bibliotheek Rotterdam.