Agenda

Toneelvoorstelling 'Woeste Hoogten' door Theater Artemis

Theater Artemis maakte van een van de meest gelezen Engelse klassiekers ‘Wuthering Heights’ van Emily Brontë een krachtig theaterstuk. De onstuimige passie die in het boek zo’n prominente rol speelt, komt ook in het theater sterk tot uiting.

In het weekend van 27 t/m 29 januari, speelde Woeste Hoogten in de Engelse vertaling van Rina Vergano in New York op Zoem: New Dutch Theater Festival in The New Victory Theater. Net als de Nederlandse première eind 2009 wekte Woeste Hoogten in New York de verbazing. In het aanbod voor jong en oud bleek de voorstelling hoogst ongewoon en opzienbarend – publiek reageerde ‘blown away’.

Het verhaal:
De levenslustige Cathy is haar hele leven toegewijd geweest aan Heathcliff en Edgar. Op een dag verdwijnt Heathcliff echter spoorloos. Cathy wordt haast gek van ellende, krabbelt overeind en wordt gelukkig met Edgar. Dan duikt Heathcliff weer op, steenrijk, sterker dan ooit, verteerd door wraak en bereid het spel hard te spelen. Artemis maakte een sterke theaterversie van Wuthering Heights, de klassieke roman van Emily Brontë die zich afspeelt op de onherbergzame heidevelden van Yorkshire. Cathy wordt heen en weer geslingerd tussen passie en verstand, tussen de natuurmens Heathcliff en de respectabele burger Edgar.

De Pers:
“Dit is theater dat zich naar binnen vreet en niet meer loslaat.” (Het Parool)
“Van puber tot gepensioneerde: er is geen verhaal dat zó bekend en universeel
is als dat van de verscheurende liefde en dat is ook de grote kracht van deze
voorstelling, die zich uitstrekt over de leeftijdsgrenzen heen” (De Morgen).
“The big complaint to be made about this production, which features excellent ensemble work and top-notch stagecraft, is that its New York run included just four performances. It deserves to be seen by more people. Come back, Theater Artemis.” (New York Times)

Regisseuse Floor Huygen geeft haar jonge acteursploeg de ruimte, en daar maken de spelers gretig gebruik van. De voorstelling sleepte al twee theaterprijzen in de wacht en werd gekozen op het Theaterfestival als een van de beste voorstellingen van 2010.

Tekst: Jeroen Olyslaegers naar Emily Brontë
Regie: Floor Huygen
Muziek: Florentijn Boddendijk en Remco de Jong
Spelers: Daan van Dijsseldonk, An Hackselmans, Fabian Jansen, Joris
Smit, Alejandra Theus en Roos van Vlaenderen
Coproducent: Theater Antigone

Klik voor de speellijst op de volgende link: www.artemis.nl/Default.asp?path=wos9dbmw