Tsili – Aharon Appelfeld

De twaalfjarige Tsili is een schande voor haar familie. Ze is niet zo slim en doet het, in tegenstelling tot haar oudere broers en zussen, slecht op school. Lijdzaam ondergaat ze het constante hoongelach en de straffen.

Als de oorlog uitbreekt, wordt Tsili door haar gezin achtergelaten om op het huis te passen. Ze moet echter al snel vluchten. Op geheel eigen wijze, en met onverwachte wijsheid, weet ze zich alleen te handhaven in een vijandige wereld vol wreedheid en fysieke pijn. In het aangezicht van de oorlog vindt ze een manier om haar emoties uit te schakelen en te verdwijnen in een leegte die haar tegen de wreedheid beschermt.

De uitgeverij verwoordt het als volgt: ‘Tsili is een indrukwekkend verhaal over een ervaring die te diep en intens lijkt om uit te drukken in woorden. Dat Appelfeld deze ervaring toch op genuanceerde en overtuigende wijze weet over te brengen op de lezer vormt het grootste bewijs voor zijn vakmanschap. De lezer zal Tsili in het hart sluiten en nooit meer vergeten.’

Een voorpublicatie van de eerste twee hoofdstukken is te lezen op de website van boekhandel Athenaeum.

 

Tsili

Auteur: Aharon Appelfeld
Vertaald door: Kees Meiling
Verschenen bij: Uitgeverij Anthos (aug. 2011)
Aantal pagina’s: 144
Prijs: € 16,95

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 januari 2011

Maimonides
Recensie door Lodewijk Lasschuijt

 

In zijn voorwoord laat de schrijver van dit boek, Sherwin B. Nuland, duidelijk blijken dat het aanvankelijk helemaal niet zijn bedoeling was om in te gaan op de dringende verzoeken van zijn uitgever. Hij had zich, naar eigen zeggen ondergedompeld in de inktzwarte wateren van de maimonidiaanse literatuur en smeekte verlost te worden van een taak waarvoor hij naar zijn stellige overtuiging niet was toegerust.

Lees meer