Turing Nationale Gedichtenwedstrijd

De tweede editie van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd gaat binnenkort van start. Op 23 april, tijdens de Amsterdamse Boekennacht, geven juryvoorzitter Gerrit Komrij, ambassadeur van de wedstrijd en Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr hiervoor samen met de twintig winnaars van de eerste editie in feestelijke optredens het startsein. Zie voor het programma en aanvangstijden de website van de Boekennacht.

De bloemlezing van de 100 winnende gedichten uit de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd 2009, Zoals een haan een ei legt, is nog steeds in alle boekhandels te koop. Over buitenbeentjes, over liefde, over geplette egels, gelukkiger dieren, hitte, winter, thuis en weg. Zoals een haan een ei legt is een ode aan het wonderlijke fenomeen poëzie.

Het concept van de wedstrijd is misschien niet iedereen bekend:  iedereen, van amateur tot professional, kan meedoen aan de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd en maakt kans op de hoofdprijs van € 10.000. In de wereld van de poëzie een aanzienlijk bedrag voor één gedicht.

Maar er is meer dan alleen geldelijk gewin. De beste 100 gedichten komen op een longlist, die gepubliceerd wordt in een speciale bloemlezing, met een voorwoord van Gerrit Komrij. Uitgeverij Augustus nodigt de auteurs van de tien beste gedichten uit een manuscript in te dienen en neemt dit in overweging voor publikatie.

De gedichten worden anoniem beoordeeld door een onafhankelijke jury, bestaande uit o.a. Gerrit Komrij (voorzitter) en Turing Foundation bestuurslid Alexander Ribbink.

Kijk op de website van Turing Nationale Gedichtenwedstrijd voor meer informatie over de wedstrijd,  de regels en de deelname.

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

20 januari 2011

Spionageroman of een anti-Joodse dollemansrit

Stelt u zich voor: als lezer vliegt u in volle vaart door Umberto Eco’s labyrintische bibliotheek, die naar verluidt uit zo’n 30.000 werken bestaat. Op zeker moment botst u tegen een wand vol boeken en veroorzaakt een ‘omgevallen boekenkast’: een lawine van obscure, negentiende-eeuwse boeken over uiteenlopende (maar op Eco-esque wijze met elkaar verbonden) onderwerpen als garibaldiaans militarisme, de Tempeliers en vrijmetselarij, doofpotaffaires, zwendel en bedrog, luciferiaans occultisme, kabbalistiek, Judaïstiek, negentiende-eeuwse literatuur en krantenfeuilletons, imperialisme, (contra)spionage, jezuïeten, gastronomie, freudiaanse psychoanalyse, de Risorgimento (Italiaanse eenwording), Parijs ten tijde van ‘Les travaux haussmannien’ en nog veel meer fin de siècle-aangelegenheden.

Lees meer