Agenda

Twee keer W.F. Hermans bij SLAU

Bij de SLAU staat de maand mei in het teken van W.F. Hermans. Woensdag 16 mei is er een discussieavond in RASA rondom W.F. Hermans en de beeldvorming van de Tweede Wereldoorlog. Maandag 28 mei wordt de verfilming van een van Hermans’ meesterwerken De donkere kamer van Damokles vertoont in het Louis Hartlooper Complex. Met dit programma loopt de SLAU vooruit op de Nederland Leest-campagne die in oktober a.s. plaatsvindt en geheel is gewijd aan Hermans’ De donkere kamer van Damokles.

In Oorlogsmythen (De Bezige Bij 04/ 2012) gaat Ewoud Kieft op zoek naar manieren waarop de beeldvorming rond de Tweede Wereldoorlog in Nederland is veranderd, gezien vanaf 1945 tot nu. Naar aanleiding van het verschijnen van dit boek ontvangt de SLAU op 16 mei in RASA naast Ewoud Kieft, Hermans-biograaf Willem Otterspeer, historicus Chris van der Heijden en Hermansspecialist Wilbert Smulders. Onder leiding van Arend Jan Heerma van Voss gaan zij met elkaar in discussie over W.F. Hermans, de oorlog en de eeuwig voortdurende spanning tussen feit en fictie in de geschiedenis.

Het schrijverschap van Hermans vormt de rode draad in Oorlogsmythen, want de herinnering aan de oorlog heeft zich altijd afgespeeld in het schemergebied tussen feit en fictie, tussen waarheidsvinding en manipulatie; en Hermans heeft zich daar als geen andere schrijver mee bezig gehouden. Kieft gaat op zoek naar de manier waarop Hermans de Nederlandse mythen rond de Tweede Wereldoorlog ontmaskerde en stelt zich de vraag of Hermans zelf daadwerkelijk los kon komen van de morele kaders die de oorlog oplegde.

Klik hier voor meer informatie en kaartverkoop.