Agenda

Tweehonderd jaar Sense and Sensibility

Tweehonderd jaar geleden debuteerde de Engelse schrijfster Jane Austen met Sense and Sensibility. Een jubileum dat dit jaar wereldwijd op verschillende manieren gevierd wordt.

Sense and Sensibility was de start van de korte schrijverscarrière van Austen, die in 1817 op 41-jarige leeftijd overleed. De domineesdochter schreef in totaal zes boeken, die stuk voor stuk klassiekers werden. Sense and Sensibility gaat over de zoektocht van de zussen Marianne en Elinor naar geluk en liefde en de eeuwige strijd tussen het hart en het verstand.

In het kader van 200 jaar Sense and Sensibility vinden diverse activiteiten plaats:

– de website JaneAusten.nl besteedt vanaf 30 oktober extra aandacht aan Sense and Sensibility.

– op 5 november zal tijdens de Museumnacht de Jane Austen Society ‘acte de présence’ geven in Museum Geelvinck te Amsterdam.

– 8 november workshop, Dr. Paul Franssen van de Universiteit Utrecht bespreekt Austens roman aan de hand van (Engelstalige) fragmenten, in wisselwerking met de deelnemers.

– 12 november: lezing ‘Sense’ of ‘sensitivity’ door Dr. Paul Franssen over de oorspronkelijke Austen achter de moderne beeldvorming. Voor en na deze lezing verzorgt de Jane Austen Society Nederland (JASNL) een dansdemonstratie op muziek en in kleding geheel in Jane Austenstijl.

– 15 november: film uit 1995 van regisseur Ang Lee, met Emma Thompson, Hugh Grant, Kate Winslet en Alan Rickman. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Ingeleid door Bianca Stigter (auteur, redactrice NRC, historica).