Agenda

Uitmarkt Amsterdam 2011 – Laat je raken

De 34e Uitmarkt gaat van start op vrijdag 26 augustus in het culturele hart van Amsterdam. Op het Museumplein, Leidseplein en in het Vondelpark geven verschillende artiesten met muzikale optredens, dans- en theaterspektakels, literatuur, cabaret en klassieke muziek de aftrap voor het landelijk culturele seizoen! Van 26 t/m 28 augustus.Met meer dan 450 gratis optredens op 30 podia krijgen 500.000 bezoekers een voorproefje uit het komende seizoen. Van ballet tot hiphop, van toneel tot jazz.

Zoals elke editie opent ook dit jaar de Uitmarkt op vrijdagavond met een spetterende show. Optredens van onder andere Racoon, Arjan Ederveen, het Nationale Ballet, zanger en pianist Ruben Hein , dansgroep Club Guy & Roni en band Dazzled Kid staan op het programma. Ook de pianobroertjes Arthur & Lucas Jussen, hiphop-formatie Kern Koppen en ZO! Gospel Choir doen tijdens de opening een duit in het zakje.

Tijdens het Uitmarkt weekend wordt de prachtig gerenoveerde Passage van het Rijksmuseum speciaal op zaterdag en zondag opengesteld. Het Literair Café en een deel van de Boekenmarkt, beiden onderdeel van het uitgebreide literaire programma van de Uitmarkt, vinden dit jaar onderdak in deze prachtige ruimte. Het publiek kan tijdens de Uitmarkt de Passage voor het eerst bezoeken en van daaruit een blik werpen op het Oostelijk en Westelijk Atrium, de toekomstige royale entreehal van het Rijksmuseum dat met grote lichtkappen is overdekt.

Jonge debutanten
Drie podia en een boekenmarkt is het decor voor Uitmarkt Boeken. En ook dit jaar is er in het literaire programma van de Uitmarkt oog voor jonge debutanten. Op zaterdagmiddag worden Renske Jonkman (foto) en Maartje Wortel door presentator Leon Verdonschot aan de tand gevoeld. Beide jonge auteurs lezen bovendien voor uit eigen werk, te weten ‘Zo gaan we niet met elkaar om’ (roman waaruit Jonkman als ludieke actie een hoofdstuk in de trein liet slingeren) en de psychologische roman ‘Half mens’ (Wortel).
Zaterdag 12.30 uur in het Literair Café.

Een kleine greep uit het auteursaanbod:
Mark Boog vertelt over zijn nieuwe roman Het lot valt altijd op Jona, samen met Pierre Szalowski, auteur van Vissen veranderen bij kou van zwemrichting.
Saskia Goldschmidt vertelt over haar boek Verplicht gelukkig, samen met Wanda Reisel, auteur van Nacht over Westwoud.
Yolanda Entius vertelt over haar roman Het kabinet van de familie Staal, samen met Anil Ramdas, auteur van Badal.

Literatuur verloting
Ook dit jaar een verloting van uitgeverij Van Oorschot. Op zondag 28 augustus wordt om 16.00 uur op de Uitmarkt een unieke cassette ter waarde van € 900,00 met het Verzameld werk van J.M.A. Biesheuvel verloot. Drie delen dundruk, echt gebonden met stofomslag, een leeslint en gevat in een fraaie cassette. Elk deel is gesigneerd door de schrijver. Hiervan zijn voor de liefhebbers nog slechts 7 sets  in  donkerblauw  beschikbaar. Een van deze unieke sets wordt  verloot.

U kunt 10 loten kopen, à 1 euro per stuk op de volgende linkhttp://www.vanoorschot.nl. De loten  worden op naam van de koper in de glazen koffer gedaan, op de Uitmarkt vindt de  blinde trekking plaats. De winnaar krijgt indien hij/zij aanwezig is de  cassette meteen mee, anders wordt hij/zij via de mail in kennis gesteld. Een buitenkansje om dit prachtwerk voor slechts 10 euro in u bezit te krijgen!

Literair Café (17). De Literaire Salon (19) is te vinden op het Museumplein en de Kinderboekensalon (34), onderdeel van Uitmarkt Junior in het Vondelpark, is in de Franse Zaal van het Filmmuseum.
De Uitmarkt Boeken is op zaterdag van 12.00 tot 18.00 uur en zondag van 13.00 tot 18.00 uur geopend.

Klik hier om naar de website van Uitmarkt Amsterdam te gaan!

Bovenstaande foto Uitmarkt 2010 is gemaakt door Cris Toala Olivares.