VersSpreken afl. 6: gedicht voor twee stemmen en een klok – Hélène Gelèns

De meest recente opname van de poëziepodcast VersSpreken vond deze keer plaats voor een live publiek. Deze keer verkenden en ontleedden VersSprekers Maud Vanhauwaert, Erik Lindner, Matthijs Ponte en Joost Baars gedicht voor twee stemmen en een klok van Hélène Gelèns, die het gedicht voor de gelegenheid live in het theater kwam voorlezen. Het werd een geanimeerd en gloedvol gesprek over de biologische klok, natuur versus cultuur, vrouwelijkheid, voordrachtspoëzie en compositie. De opname voor een live publiek is erg goed bevallen en zal in de nabije toekomst zeker worden herhaald.
Deze aflevering van VersSpreken is te downloaden via de iTunes store, of terug te luisteren via http://www.versspreken.nl/. Het besproken gedicht voor twee stemmen en een klok van Hélène Gelèns is hier te lezen.

Hélène Gelèns (1967) studeerde filosofie en sterrenkunde en debuteerde in 2006 als dichteres met de bundel Niet beginnen bij het hoofd. In het voorjaar van 2010 kwam de opvolger zet af en zweef uit bij Uitgeverij Cosee.
VersSpreken is een podcast over poëzie. In VersSpreken schuiven steeds vier dichters aan om te praten over één enkel gedicht. Er worden verschillende leesingangen geprobeerd, ideeën uitgewisseld, waar nodig de confrontatie gezocht. Zo hopen de initiatiefnemers de leesmogelijkheden van het gedicht te verkennen én te vergroten. Poëzie wordt zo toegankelijk gemaakt zonder haar te versimpelen, en uitgediept zonder haar toegankelijkheid te beschadigen. De gesprekken in VersSpreken worden voorafgegaan door een voordracht van het te bespreken gedicht, van opnames uit archieven of die door VersSpreken zelf worden gemaakt.

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

26 januari 2011

De Derde Jongen
Recensie door Hilde van Vlaanderen

 

In Bozen, Zuid-Tirol, wordt op een nacht een man, Franz, door een groep mannen uit het doorgangskamp gehaald en met een boot naar een onbekende bestemming gebracht. Ontvoerd, zou je kunnen zeggen. Hij wordt naar een vrouw, Clara, gebracht, die de eerste dagen, weken voor hem zorgt.

Lees meer