Agenda

VERSUS: Geert Mak & Bernhard Schlink

woensdag 17 december 2008

Versus is een reeks spannende en belangwekkende ontmoetingen in het kader van Amsterdam Wereldboekenstad, die het beste van de hedendaagse Duitse en Nederlandse literatuur met elkaar confronteert. De Nederlandse literatuur geniet grote populariteit in Duitsland, voor de hedendaagse Duitse literatuur komt de laatste jaren in Nederland steeds meer belangstelling. Op woensdag 17 december treden Geert Mak en Bernhard Schlink met elkaar in gesprek over literatuur, fictie en geschiedenis. Christoph Buchwald (Uitgeverij Cossee, de uitgever van Schlink) leidt het gesprek.

Bernhard Schlink (1944) is naast schrijver ook hoogleraar publiekrecht en rechtsfilosofie aan de Berlijnse Humboldt-Universität. In 1995 publiceerde hij Der Vorleser, over een verhouding tussen een jonge jongen en een oudere vrouw die concentratiekampbewaakster geweest blijkt te zijn. Deze met diverse prijzen bekroonde roman werd een bestseller en is over de hele wereld vertaald. Voorts verschenen de verhalenbundel Liebesfluchten (2000) en de roman Die Heimkehr (2005), evenals twee essaybundels. In zijn meest recente roman, Das Wochenende (2008), hier uitgebracht onder de titel Het eerste weekend, belicht Schlink opnieuw een donkere bladzij uit de recente Duitse geschiedenis: de hoofdpersoon is een voormalig RAF-terrorist die na 20 jaar gevangenschap weer op vrije voeten komt. Schlinks werk verschijnt in Nederland bij uitgeverij Cossee.

Geert Mak (1946) is net als Bernhard Schlink van oorsprong jurist. Hij schreef onder meer Een kleine geschiedenis van Amsterdam (1994) alvorens bij een breed publiek bekendheid te verwerven met Toen God verdween uit Jorwerd (1996), over de teloorgang van de Europese boerencultuur, en De eeuw van mijn vader (1999), een geschiedenis van Nederland in de 20e eeuw. In 1999 trok hij een jaar lang door Europa om de ‘staat van het continent’ op te nemen. Uit de stukken die hij hier voor NRC Handelsblad over schreef, ontstond het reisverslag In Europa (2004), op basis waarvan vervolgens een 35-delige tv-serie is gemaakt. Van 2000 tot 2003 was Mak bijzonder hoogleraar grootstedelijke problematiek aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder dit jaar werd hij onderscheiden met de Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung. Zijn werk is in 15 talen vertaald.

Aanvang: 20:00
Toegang: € 6,- / € 5,- (met korting)

Voertaal: Duits