Agenda

Poetry International – Brands met Boeken

Woensdag 14 juni ging het Poetry International Festival 2011 van start. Twintig dichters uit alle windstreken lezen voor en spreken met elkaar over het thema Chaos & Orde. Het festival duurt nog tot aanstaande zondag. De VPRO is erbij.

Brands met Boeken wordt aanstaande vrijdag rechtstreeks vanuit het 42e Poetry International Festival in Rotterdam uitgezonden. Wim Brands spreekt daar met beeldend kunstenaar, schrijver en dichter Armando. Armando (1929) publiceert sinds 1954 poëzie. In 1999 verscheen zijn Verzamelde gedichten in een imposante bundel. Het leek alsof Armando hiermee zijn carrière als dichter afsloot, maar tien jaar na de verschijning van dit boek verschenen er nieuwe gedichten. In 2011 ontving hij de VSB-poëzieprijs voor zijn bundel Gedichten 2009. Onlangs verscheen een nieuwe bundel met als titel Ze kwamen. Het volgende gedicht komt hieruit:

Eigendunk

De vrouw kwam kwaad naar buiten,

het houten huis bleef staan,

de vrouw keek om de hoek.

het huis begon te wankelen.

 

Zo ontst0nd de bedachtzaamheid,

de geleidelijkheid.

Daarna de eigendunk die zich nooit beklaagt.

 

Dikwijls loopt de vrouw gebogen,

het huis is al weggeslopen.

 

En:

Het Verleden

Beschaamd

gaat de blik naar achteren.

Soms deemoedig, soms

in strijd met

de meedogenloze roem.

Het verleden heeft geen gelukkig brein.

 

En er wordt bericht

dat een weerloos schrikbewind

de nagels wreed heeft uitgestoken.

 

Pak het harnas beet

en verdwijn.

 

Van  Armando wordt wel beweerd dat hij geen toegankelijke dichter is. Zijn gedichten gaan vaak  over de oorlog, onthechting en de relatie tussen dader en slachtoffer. Maar meer nog gaat zijn poëzie over ‘schuld’. Zijn werk kan gelezen worden als een poging om vanuit de worsteling met dit begrip de tegenstellingen in die thema’s op te heffen.

Aanstaande vrijdag 17 juni op Radio 1 van 19.00 – 20.00 uur.