Vlaams dichter wint wederom belangrijke Nederlandstalige Poëzieprijs

Door Ingrid van der Graaf

Nadat eerder deze week de Vlaming David Troch er met de Turing Nationale Gedichtenprijs vandoor ging, is het wederom een Vlaming die een prestigieuze Nederlandstalige Poëzieprijs wint. De neurowetenschapper en dichter Jan Lauwereyns, die als enige van de vijf dichters tijdens het Genomineerden VSB Poëzieprijs op Tournee, enkel op dvd aanwezig was omdat hij in Japan resideert maar die – blijkens de uitslag – beslist niet uit het vizier van de jury was verdwenen.

Lauwereyns (1969) heeft gisteravond de VSB Poëzieprijs 2012 gewonnen en daarmee 25.000 euro voor zijn bundel Hemelsblauw. Hij ontving de prijs tijdens een feestelijke avond uit handen van juryvoorzitter Kathleen Ferrier. Naast Jan Lauwereyns werden bundels van Peter Ghyssaert, Willem Jan Otten, Erik Spinoy en Anne Vegter genomineerd.

De jury, verder bestaande uit Astrid Lampe, Ton Naaijkens, Ester Naomi Perquin, Hans Vandevoorde, zijn unaniem van mening dat met deze bundel de poëzie een ‘nieuwe weg inslaat en uitnodigt tot het verkennen van geheel nieuwe horizonten’. Een bundel die volgens de jury geslaagd is in het combineren van wetenschap en poëzie. Hoewel Hemelsblauw  Lauwereyns’ zevende dichtbundel is en zijn debuut in 1999 werd genomineerd voor de C. Buddinghprijs, is  hij van de vijf genomineerden het minst bekend. Maar met het winnen van deze prijs zal daar, met ingang van gisteravond, zeker verandering in komen.

Uit het juryverslag: ‘Deze vijf lange gedichten of cycli geven zich slechts langzaam
prijs, irriteren door hun ongrijpbaarheid en fascineren in hun duisterheid. De
bijzondere laatste cyclus, die voortkomt uit een gedicht van Wallace Stevens,
bevat in dit opzicht kenmerkende regels:

‘Gif in mijn hart / De smaak van het geluid van het denken / Mijn weerstand tot moes / De zinnelijkheid van abstractie / De zinnelijkheid die alles wil / Geschonken licht / In mij / De noodzakelijke pols van Waarheid / Je sterreloze blauwigheid / De koelte van het
meer’
.

De VSB Poëzieprijs werd voor het eerst toegekend in 1994 en is de meest belangrijke prijs binnen Nederlandstalig gebied voor poëzie. Sinds vorig jaar is de uitreiking van de prijs het startsein voor de jaarlijkse Gedichtendag Nederland en Vlaanderen. Ter gelegenheid van deze dag verschijnen er twee speciale uitgaven: De bundel Half in zee van Joke van Leeuwen en Erik Spinoy schreef het Gedichtendag-essay, AS/zteken.

 

Hemelsblauw
Jan Lauwereyns
Blz: 80
Prijs: 17,50
Uitgegeven: De Bezige Bij

 

 

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

01 februari 2011

Een begenadigd verteller
Recensie door Lodewijk Lasschuijt

We hangen aan zijn lippen. Paul Glaser is een begenadigd verteller en tijdens zijn lezing in het auditorium van het Joods Historisch Museum op 23 januari 2011, zijn alle plaatsen tot de laatste stoel bezet. Uitvoerig gaat hij in op de belevenissen van de zuster van zijn vader, tante Roosje, zoals die ook zijn verwoord in zijn gelijknamige boek.

Lees meer