Agenda

Wie is er bang voor… literaire tijdschriften?

Was er eerst nog een sprankje hoop, nu lijkt het er toch echt op dat de toelages voor literaire tijdschriften definitief worden stopgezet.

Het is geen nieuws meer dat literaire tijdschriften  al jaren in een kwetsbare positie verkeren. Als oorzaak wordt gezien dat hun bestaansrecht  met regelmaat sterk betwijfeld is, daarbij is het publieksbereik klein en de digitalisering heeft nog steeds niet de verbreding en verdieping opgeleverd die men verwacht had.

Tijd voor actie en zelfonderzoek in Wie is er bang voor… literair tijdschriften?
Onderwerp van de avond is hoe het nu verder moet.  Daarvoor zal hoogleraar Boekwetenschap Lisa Kuitert  haar Tien geboden voor het literairetijdschrift voordragen. Deze geboden zullen mede als uitgangsgpunt dienen voor een discussie met een panel van tijdschriftredacteurs over bestaansrecht, toekomst en mogelijkheden van- en voor het literaire tijdschrift.

​Literaire tijdschriften zijn de afgelopen jaren dikwijls bestempeld als marginaal, overbodig en niet meer van deze tijd. De stukken die in de media verschijnen hebben meestal een negatieve teneur die soms zo ver gaan als ‘Opdoeken die handel!’
Als je deze mantra maar lang genoeg herhaalt gaat het publiek het vanzelf geloven. Terwijl er door de diverse redacties van onder meer De Gids, Tirade, De Revisor, Parmentier, De Parelduiker elke drie maanden met liefde weer een samengesteld nummer wordt uitgebracht.
Aan al die liefde en inzet wordt dan ook niet getwijfeld, het pijnpunt zit hem doorgaans in het publieksbereik. De meeste literaire tijdschriften hebben een abonneebestand dat tussen de 100 en 200 schommelt en de losse verkoop verdubbelt dat aantal nauwelijks. Voor wie maken de redacties hun tijdschrift dus nog? Welke waarde vertegenwoordigen de tijdschriften nog? En zijn er niet te veel van? En als er te veel zijn, waarom worden er dan nog steeds nieuwe tijdschriften opgericht zoals Terras en Das Magazin?

Kortom een kritische avond voor literatuurkenners en liefhebbers.

 

dinsdag 01 november / 20.00 uur / het perron

Met o.a.: Lisa Kuitert, Gustaaf Peek, Daniël van der Meer, Toine Donk.

Presentatie: Jeroen van Kan en Isolde Hallensleben