Agenda

Wij drieën – Julia Blackburn

Op 26 mei is Julia Blackburn te gast bij BorderKitchen in Den Haag. Zij spreekt daar over haar nieuwe boek Wij drieën waarin ze haar jeugd beschrijft met een verslaafde vader en een volstrekt egocentrische moeder.

Haar vader is de dichter Thomas Blackburn. Hij is depressief en verslaafd aan drank en aan medicijnen waar hij gewelddadig van wordt. Haar moeder is schilderes Rosalie de Meric, die het idee van moederschap maar moeilijk kan rijmen met het kunstenaar zijn. Zij ziet haar dochter vooral als zus, vertrouweling, en later als seksuele rivale. Het huwelijk tussen haar ouders is slecht. Thomas gaat doorlopend vreemd en ook Rosalie heeft affaires.

Na de scheiding ? Julia is dan 12 jaar ? komt haar moeders obsessie met seks tot volle bloei. Ze neemt de ene na de andere huurder in huis die vrijwel allemaal in haar bed belanden. Als Rosalie in een huurder de man van haar leven denkt te hebben gevonden, maar hij ook Julia’s minnaar wordt, is dat het begin van een driehoeksverhouding en bereikt de relatie tussen moeder en dochter een dieptepunt. Pas in 1999 zijn moeder en dochter in staat om met elkaar in gesprek te komen. Rosalie is dan terminaal ziek en ze besluit haar laatste jaar met Julia door te brengen.

Uit de aankondigingsbrochure van de uitgeverij: ‘…Julia Blackburn heeft met Wij drieën het onmogelijke voor elkaar gekregen: een traumatische, schokkende jeugd wordt beschreven op een lichte, vaak geestige toon. Het resultaat is een pijnlijk eerlijk maar ook bevrijdend boek over een verloren jeugd.’

Julia Blackburn is de auteur van Het boek van kleur en De melaatse en zijn metgezellen, romans die beide op de short list van de Orange Prize stonden. Ook schreef ze een aantal non-fictieboeken, onder meer over Francisco Goya en Billie Holiday. Voor Wij drieën won ze de prestigieuze PEN/Ackerley Prize 2009 voor beste literaire autobiografie.

‘An account of the author’s complex relationship with her alcoholic father and sexually competitive mother, it is sometimes grim, but it is also a love story that makes one cry. Loudly. In great buckets.’ ? The Observer

Tijdens BorderKitchen wordt Julia Blackburn geïnterviewd door Maartje Somers (NRC Handelsblad).

BorderKitchen
BorderKitchen is een initiatief van de organisatoren van het Crossing Border festival. Het geeft lezers de kans om in Den Haag of Antwerpen in een kleine setting een voordracht, vaak gepaard met een interview, van nationaal en internationaal gerenommeerde auteurs mee te maken. De capaciteit van de Haagse BorderKitchensalon is klein. Snel reserveren is daarom het devies. Bel daarvoor 070-3462355 of info@borderkitchen.nl . De avonden beginnen om 20.00 uur en vinden plaats in de Weimarstraat 36 in Den Haag. Kaarten kosten € 5,- .

 

Wij drieën

Auteur: Julia Blackburn
Vertaald door: Paul van der Lecq
Verschijnt bij: Uitgeverij De Bezige Bij
Prijs: € 19,90