Agenda

Wintertuinfestival Nijmegen: eerste namen zijn bekend

Van 22 t/m 24 november vindt voor de veertiende keer het grootste literatuurfestival van Nederland plaats; het Wintertuinfestival te Nijmegen.

De eerste namen zijn bekend: onder meer Wim T. Schippers, Maxim Hartman, Spinvis, P.F. Thomése, Onno Blom, Maaike Meijer, Boef en de gelogeerde aap, The Wooden Constructions, Dennis Gaens, Martijn Brugman, Aleid Truijens, Sara Jonker, Andy Fierens, Willem Sjoerd van Vliet, Willem Claassen, Hanneke Hendrix en Marc van der Holst treden op.

Deze schrijvers, dichters, muzikanten, curatoren en wetenschappers buigen zich over het thema ‘verzamelen’. Vladimir Nabokov had een gepassioneerde vlindercollectie, Louis Paul Boon een beruchte fenomenale feminatheek en Harry Mulisch verzamelde pijpen. Wat bezielt de verzamelaar? Is het hebzucht, nostalgie of de wens om een deel van de wereld tegen het uitsterven te behoeden?

Daarnaast toont organisator Literair Productiehuis Wintertuin op dit veertiende Wintertuinfestival  vele prachtige producties op het snijvlak van literatuur en andere kunsten. Het festival vindt plaats op uiteenlopende locaties in Nijmegen zoals het Lindenbergtheater, de Radboud Universiteit en poppodium Doornroosje.

Donderdag 22 november
Het festival opent met een dag vol colleges, masterclasses, kunst en muziek op de Radboud Universiteit. In samenwerking met het Soeterbeeck Programma en het Algemeen Nijmeegs Studentenblad worden programma’s samengesteld die te maken hebben met het festivalthema ‘verzamelen’.

Vrijdag 23 november
In poppodium Doornroosje kun je genieten van de succesformule Poetracks, waarbij muzikanten gevraagd wordt hun versterkers te pluggen in het gedicht De zachte krachten (5) van Hans Verhagen. Onder meer Spinvis, Boef en de gelogeerde aap en The Wooden Constructions zetten Verhagens poëzie op muziek.

Zaterdag 24 november
Op deze grootse festivalavond zijn een twintigtal programma’s bij te wonen in het Lindenbergtheater. Wim T. Schippers vertelt over wat verzamelen voor hem is, en wordt geïnterviewd over de Sjef van Oekel-omnibus. De biografen Onno Blom (Jan Wolkers), Maaike Meijer (M. Vasalis) en Aleid Truijens (F.B. Hotz) spreken over de dillema’s, valkuilen en het plezier van hun werk. Onder meer Sara Jonker, Andy Fierens, Willem Sjoerd van Vliet en Marc van der Holst presenteren de crossmediale theatervoorstelling Menuet, naar het gelijknamige verhaal van Louis Paul Boon. P.F. Thomése wordt in de spotlights geplaatst, evenals een aantal prijswinnaars. Nieuwe Wintertuinproducties worden gepresenteerd en het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit geeft een wetenschappelijke kijk op het festivalthema. Ook is er theater, exposities en veel meer.

www.wintertuin.nl