Agenda

B-Unlimited met Ilija Trojanow

In het oosten van Europa hebben in de afgelopen decennia enorme politieke en maatschappelijke veranderingen plaatsgevonden. Wat doet dit met een samenleving en met de mensen? Wat staat dit deel van Europa nog te wachten? Hierover gaan schrijver en hoogleraar Guido Snel en schrijver Ilija Trojanow in gesprek. In zijn nieuwe roman Macht en verzet keert Trojanow terug naar Bulgarije, het land dat zijn ouders ontvluchtten.

Trojanow – auteur van o.m. De Wereldverzamelaar – vertelt het verhaal van Konstantin en Metodi: Konstantin is een verzetsstrijder – op de vlucht voor de Bulgaarse geheime politie. Metodi is officier, een opportunist en carrièrejager, een ware vertegenwoordiger van de staat. De twee raken verstrikt in een gevecht om te overleven en een strijd om hun herinneringen. Een strijd die een halve eeuw duurt. De roman laat zien hoe mensen na verloop van tijd gaan graven in hun door de staat geregisseerde en geregistreerde verleden, om vervolgens tot de conclusie te komen dat hun geheugen niet toereikend is om de werkelijke geschiedenis te kunnen reconstrueren.

Het verschijnen van Macht en verzet geeft aanleiding voor een gesprek over de historische, politieke en maatschappelijke orde waaruit deze roman voortkomt, en daarmee over de (veranderende) omstandigheden in het oosten van Europa. En over de mogelijkheden van de literatuur om de werkelijkheid te doorgronden en van commentaar te voorzien.

Trojanows gesprekspartner is Guido Snel, schrijver en hoogleraar Europese letterkunde, waarbij zijn aandacht in het bijzonder uitgaat naar Oost-Europa en de Balkan, maar ook naar hoe het denken in de termen oost en west fictief vorm krijgen.

Het gesprek wordt geleid door Oost-Europa kenner en journalist Hellen Kooijman. Voertaal is Engels.

www.b-unlimited.nl/


 

 

4 oktober 2016
Aanvang: 20.30 - 22.00
Centrale bibliotheek, Spui 68
Den Haag