Zomerrubriek – Rebekka W.R. Bremmer

Blij verrast door de aanbeveling van Wil van Basten over haar boek Eb heeft schrijfster Rebekka Bremmer zelf ook een bijdrage voor de Zomerrubriek geschreven.

Welke dichtbundel ligt er op uw nachtkastje?
November
van Sean O’Brien. Ik heb het gekocht vanwege een gedicht over Marmite (een van mijn primaire levensbehoeften). Het begint zo: ‘There are two tribes this world can boast-/The Marmite-lovers and the damned’ – u weet zelf wel tot welke groep u behoort. Zelfs mijn familie is verdeeld: de helft leeft op Marmite, de andere helft verafschuwt het. Toen ik het gedicht ergens op het internet las, heb ik O’Briens bundel meteen gekocht, maar ik moet toegeven dat ik de andere gedichten nog moet lezen.

Welk boek deed u lachen?
The Anthologist
van Nicholson Baker. Dit is meteen ook het antwoord op de vragen ‘welk buitenlands boek zou naar het Nederlands vertaald moeten worden’ en ‘welk boek wilt u graag herlezen’. The Anthologist gaat over een dichter die ooit een succesvolle bundel heeft gepubliceerd, maar nu niet eens meer een voorwoord voor een bloemlezing afkrijgt. Terwijl hij daaraan zou moeten schrijven, bedenkt hij prachtige theorieën over poëzie, citeert hij Grote Dichters en raakt hij ook nog geobsedeerd door een muis in zijn huis. Ondertussen probeert hij ook een antwoord te vinden op de vraag waarom zijn vriendin bij hem is weggegaan en of hij nou iets moet beginnen met de buurvrouw. The Anthologist combineert op hilarische en ontroerende wijze Poëzie met een hoofdletter P en de dagelijkse beslommeringen van de nietige mens.

Welke boeken neemt u mee op zomervakantie?
Ik kan mij er enorm op verheugen om de boeken voor de vakantie uit te zoeken. Meestal lukt het me ook niet al de boeken te lezen die ik heb meegenomen. Bijvoorbeeld The Cowards van de Tsjechische schrijver Josef Skvorecky. Die had ik meegenomen in de meivakantie, maar daar ben ik nog niet in begonnen. Die gaat dus in de zomer opnieuw de koffer in. Verder neem ik mee Caribou Island van David Vann, Gilead van Marilynne Robinson en The Forrests van Emily Perkins. Van Skvorecky, Robinson en Perkins heb ik nog nooit wat gelezen, van Vann heb ik zijn eerste boek Legende van een zelfmoord gelezen en dat vond ik angstaanjagend mooi. Het gaat erover hoe een jongen de zelfmoord van zijn vader probeert te verwerken, waarbij de onherbergzame en huiveringwekkende natuur van Alaska ook een hoofdrol speelt. Ik ben dan ook heel benieuwd naar dit andere boek.

Welk gerenommeerd boek hebt u na een paar pogingen uiteindelijk toch definitief weggelegd?
Ik heb het nog niet definitief weggelegd, maar het is wel een worsteling: Italo Calvino’s Als op een winternacht een reiziger. Ik weet dat het een klassieker is van de moderne Westerse literatuur, maar ik merk dat wanneer ik aan het lezen ben ik steeds met mijn gedachten afdwaal. Het idee is geniaal – een boek in een boek in een boek, etc. een literair Droste-effect – maar het kan mijn aandacht maar kort vasthouden. Daarom lees ik nu steeds maar een paar bladzijden per keer, want ik wil niet opgeven (en ik lees er voor mijn plezier nog de autobiografie van de Amerikaanse singer-songwriter Shawn Colvin naast. Dat geeft enige verlichting). In de roman kom je steeds in een andere roman van een ander genre terecht, de stijl van de verschillende ‘boeken’ blijft echter vrijwel hetzelfde. Ik vermoed dat als de stijl ook steeds zou worden aangepast, ik het boek boeiender zou vinden. Gelukkig hoef ik nog maar 22 bladzijden en dan ligt het volgende boek weer klaar: Tenzij van Carol Shields.

Bezoekt u in het buitenland wel eens literaire plekken?
Onlangs kwam ik per toeval op een literaire plek terecht. In Venetië ben ik gaan eten bij Locanda Montin, een restaurant met een prachtig binnenterras vol pergola’s en heerlijk eten (probeer vooral de traditioneel Venetiaanse sarde in saor – gepekelde sardientjes met heel veel uien). Op de menukaart las ik dat er naast de kunstenaars Modigliani en Picasso ook schrijvers kwamen, zoals Ezra Pound. Ik had net De meester van Colm Toibin gelezen over Henry James, die ook graag en veel in Venetië kwam en ik stelde mij zo voor dat hij daar dan ook was geweest.

Rebekka Bremmer debuteerde dit jaar met Eb. Zaterdag 25 augustus 2012 is zij te gast op de Uitmarkt in Amsterdam (Interview en voorlezen,  17:00 – 17:45 uur).

Wilt u zelf een bijdrage leveren aan deze rubriek? Klik dan hier.

Klik hier voor de bijdrage van Menno Hartman.
Klik hier voor de bijdrage van Karel Wasch
Klik hier voor de bijdrage van Albert Hogeweij
Klik hier voor de bijdrage van Margriet de Koning Gans
Klik hier voor de bijdrage van Eeke Riegen
Klik hier voor de bijdrage van Carolien Lohmeijer
Klik hier voor de bijdrage van Sunny Jansen
Klik hier voor de bijdrage van Lisette Huibers
Klik hier voor de bijdrage van Marleen van de Pol
Klik hier voor de bijdrage van Jaap Jansen
Klik hier voor de bijdrage van Wil van Basten-Malipaard
Klik hier voor de bijdrage van Machiel Jansen
Klik hier voor de bijdrage van Marleen Nagtegaal
Klik hier voor de bijdrage van Olivier Rieter

Recent

19 december 2017

Ontvoerd in Irak

Literair Nederland - 10 jaar geleden

24 januari 2011

Webeling schreef een boek met een ziel
Recensie door Ella-Milou Quist

Webelings boek De lach en de dood is een van de verschrikkelijkste en tegelijkertijd een van de mooiste boeken die ik ooit gelezen heb. Verschrikkelijk vanwege de wrede en walgelijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog die erin verwerkt zijn en mooi vanwege de manier waarop deze gebeurtenissen beschreven zijn.

Lees meer